Doet het IPL ontharen pijn?

De behandelingen IPL ontharen is vrijwel pijnloos. Alleen daar waar bepaalde huidzenuwen dicht aan de oppervlakte liggen voelt het als warme spelden prikjes.

Hoe snel zie ik effect?

Na de tweede behandeling zullen er na ongeveer 10 tot 15 dagen een deel van de behandelde haren zich makkelijk los laten en staan er een tijdje wat kale plekken. Bij sommige mensen lijkt er na een IPL ontharen behandeling ineens weer meer haartjes te staan, en de groei lijkt ook weer sneller te gaan. Dit is echter maar schijn. Het wordt veroorzaakt doordat de haargroeicyclus verandert. De haartjes die in de regel na elkaar zouden groeien, komen nu tegelijkertijd naar de oppervlakte. Vaak staan er dan twee haartjes in één haarzakje. Als we in deze fase op het juiste moment weten in te grijpen, kunnen er veel meer haarzakjes tegelijk uitgeschakeld worden.er bestaan 3 haarfase anagene katagene telelagenefase

Hoeveel IPL ontharen behandelingen zijn er in totaal nodig?

Voor een bevredigend resultaat van 80 tot 90% reductie. Het aantal benodigde IPL ontharen behandelingen hangt af van de hormoonhuishouding,haarkleur,en haartype huidskleur en de zone op het lichaam.

Hoe lang duurt een IPL ontharen behandeling?

De duur van een IPL ontharen behandeling is afhankelijk van het oppervlak dat behandeld moet worden. Hierdoor worden vele haarfollikels per flits uitgeschakeld. Doordat erbij Beaute schoonheidsinstituut een IPL ontharen behandeling extra grote koppen worden gebruikt is de behandeling korter dan normaal.

Hoeveel tijd moet er tussen de IPL ontharen behandelingen zitten?

Tussen opeenvolgende behandelingen ligt een periode variërend van 4 tot 6 weken. Vanwege de haargroeicyclus zijn er meerdere IPL ontharen behandelingen nodig om alle haarfollikels uit te schakelen. De tijd tussen de behandelingen is afhankelijk van de plaats op het lichaam..

Kan ik zonnen of onder de zonnebank ?

Tijdens een IPL ontharen kuur is het niet toegestaan om te zonnen en/of zonnebanken.

Hoe lang na de IPL ontharen behandeling mag ik zonnen en waarom moet ik wachten?

Na circa 1 week mogen de behandelde oppervlakken weer blootgesteld worden aan de zon of zonnebank. Omdat uw huid zich anders gaat wapenen tegen bescherming van licht door heel veel pigment aan te maken, maar dan vlekkerig (hyperpigmentatie). Ook kan er zonneallergie optreden (jeukende rode bultjes). Bedek daarom in de zomer of naar de wintersport de huid met kleding, of gebruik een beschermingsfactor hoger dan 30 (sunblock) als blootstelling aan UV-licht. Wij raden de UV-defense i.c.m bronzestim aan.

Moet ik wit de zomer door of niet in de zon op vakantie?

Ten eerste gelden bovenstaande regels alleen maar voor de te behandelen plaatsen. Als u die goed afdekt met kleding, kunt u wel in de zon of onder de zonnebank. U kunt eventueel gewoon een pauze inlassen tussen de behandelingen als u volledig in de zon wilt. 6 weken wachten na terug keer vakantie om weer te een IPL ontharen behandeling te ondergaan

Mag ik gebruik maken van zelfbruiningscrèmes ?

Een week voor de IPL ontharen behandeling mag er geen gebruik worden gemaakt van zelfbruiners omdat hier een stof inzit die een reactie met licht aangaat. Een week na de IPL ontharen  behandeling kunt u weer gebruik maken van zelfbruiningscrèmes of bruiningscabin

Kan er over ingegroeide haren heen behandeld worden?

Ja, dat gaat prima. Sterker nog, het is heel goed tegen ingegroeide haren omdat:

• Een ontsteking met een opgekrulde haar erin springt vaak tijdens een behandeling open en wordt daarna rustiger.

Wat moet ik doen met de stoppeltjes die na de IPL ontharen behandeling blijven zitten?

Haar dat vanuit de slaapfase actief wordt scheert u gewoon af, zodat we deze in de volgende IPL ontharen behandeling kunnen meenemen. Denk er altijd aan dat u 1 dag voor de IPL ontharen behandeling de desbetreffende locatie moet scheren

U mag uitgaan van 80 tot 90% haarreductie. Wilt u 100% glad worden, dan is dat misschien niet realistisch. Helaas zijn er onder onze huid duizenden haarzakjes die slapen of slechts lichte dons produceren. Deze kunnen door hormoonveranderingen wakker worden in een later stadium in ons leven, bijvoorbeeld bij: zwangerschap, menopauze, gebruik van bepaalde medicijnen (antibiotica, hormoonpreparaten, doping), stoornissen in het endocriene stelsel (schildklier, hyperactiviteit bijnieren bij stress), of bij een periode van veel inspanning.

Het betekent wel dat u jarenlang verlost kunt worden van ongewenst lichaamshaar, maar dat u de pech kunt hebben dat er ooit wel weer opnieuw haren groeien, of dat de donzige resthaartjes toch weer dikker worden. Dus is het verstandig dat u ongeveer 1 of 2 x per jaar terug komt voor ‘onderhoudsbeurt’. Het haar zal echter nooit meer dezelfde dichtheid hebben als voorheen.

Is het echt veilig en beschadigt de huid niet?

Ja, de IPL ontharen behandeling  is echt veilig. Alleen als er een haarworteltje zit, wordt er warmte opgewekt. Dus de warmte gaat nooit dieper dan het haartje en het haarzakje.

Raken in de oksel geen lymfe- of zweetklieren beschadigd?

Het licht wordt alleen maar opgenomen door haarpigmenten. Naar andere weefsels is er geen geleiding.

Wanneer mag ik geen IPL ontharen behandeling ondergaan?

U mag geen IPL ontharen behandeling ondergaan indien er sprake is van:

 • Zwangerschap
 • Onwel zijn, acute infecties of koorts
 • Pacemaker of inwendige defibrillator
 • Actieve koortslipinfectie (+ 3 weken erna)
 • Gordelroos (blaasjes, jeuk en zenuwpijn)
 • Verse littekens van operaties (na 2 maanden kan het wel)
 • Overgevoeligheid van de huid na bestraling tegen kanker
 • Gebruik van bepaalde medicijnen die lichtgevoelig zijn
 • Ontstekingsremmers (remmen cellen die nodig zijn om de huid te normalliseren, bijvoorbeeld Prednison)
 • Metalen in of net onder de huid waar we behandelen
 • Pinnen of schroeven in gewrichten en botten
 • Piercings (zullen er even uit moeten)
 • Tatoeages (kans op verbleken van de tattoo

Waarom is ontharen bij gebruik van sommige medicijnen niet verstandig?

Sommige medicijnen en kruidenpreparaten maken de huid overgevoelig voor licht. Leest u de bijsluiter van uw medicijnen er nog eens op na

Een overgevoeligheid voor sterk licht kan onder andere optreden bij de volgende medicijnen of zalfjes: acne (ro-accutane, iso-tretoine, vitamine A-zalf), antidepressiva, St.Janskruid (Hypericum, merknaam bijvoorbeeld Kyra), antibiotica of penicilline.

Ontstekingsremmers (bijvoorbeeld Prednison) gaan ook niet samen met de behandelingen. Want deze remmen bepaalde cellen die juist actief moeten worden na de behandeling om de huid weer te normaliseren.

Waarom mag je eigenlijk niet behandeld worden als je zwanger bent?

Daar zijn een paar redenen voor. Bij zwangerschap is de hormoonhuishouding dermate anders dat het effect van de behandelingen niet duidelijk wordt. De kans bestaat dat er tijdelijk meer haargroei of juist minder is, dus we zouden te veel of te weinig behandelen. Tijdens de zwangerschap kan de huid reageren op lichtbronnen met “zonne – allergie”: rode jeukende bobbeltjes, of met extra pigmentvorming. Dit zou het resultaat kunnen belemmeren.

Wat gebeurt er als ik veel moedervlekken op m’n huid heb?

We proberen wel zoveel mogelijk om grote moedervlekken heen te werken. Als u een huid heeft die neigt naar de aanmaak van moedervlekken en sproetjes, is het mogelijk dat tijdelijk meer sproeten ontstaan in een oppervlakkige laag van de huid. Deze trekken vanzelf weer weg. Het kan geen DNA-beschadiging veroorzaken. De warmte komt niet boven de 72 graden Celsius.

Mag ik van tevoren epileren of scheren of een ontharingscrème gebruiken?

Tijdens de IPL ontharen behandeling mag u niet epileren en/of harsen, omdat de haartjes nodig zijn ter geleiding van de effectieve warmte naar binnen toe. Scheren mag wel en het liefst 1 de dag voor de IPL ontharen behandeling, zelf met een wegwerpscheermesje. Gebruik geen scheermesjes of scheersystemen die het haartje eerst een stukje uit de huid trekken alvorens deze af te scheren, omdat het haartje daarna terug in de huid zakt. Hierdoor kan het niet als geleiding voor het licht dienen om te worden onthaard.

Mag ik na een IPL ontharen behandeling van de oksels deodorant op doen?

Nee, wacht daar een paar uurtjes mee omdat chemische stoffen door de warmte van de huid anders kunnen worden opgenomen door de huid.

Behandelen jullie ook minderjarigen?

Als je jong bent, is je lichaam nog lang niet klaar met de haartjes aanmaken. Het is waarschijnlijk nog van plan (afhankelijk van je familiaire aanleg en hormoonspiegel) om veel meer haar te laten groeien op veel meer plaatsen, en het ook nog dichter begroeid te laten zijn. Het ontharen (met laser of IPL) mag medisch gezien wel zodra je je verwachte lichaamslengte hebt bereikt en/of je regelmatige cyclus hebt.